Project Description

Jaký to bylo na projektu  “Youth Creating Opportunities Together” ve Španělsku si pročti v reportu od našeho účastníka Miroslava. Dozvíš se, jaké je to účastnit se projektu během korony, ale i něco málo o metodě Dragon Dreaming, kterou na školení využívali.

∼∼∼

Cesta na projekt pro mě začala už 3 dny předem díky vstřícnosti organizátorů, kteří mi dovolili přijet už v pátek (projekt začal v pondělí) a mohl jsem díky tomu navštívit kamarádku a prozkoumat Bilbao!

V pondělí dopoledne jsem se autobusem přesunul do Santanderu, kde jsem se sešel i s druhou českou účastnicí – Petrou. Společně jsme si prošli město a přesunuli se na místo konání. Organizátoři nám domluvili taxi, které nás po zhruba třičtvrtěhodinové cestě dovezlo do Ramales de la Victoria. Projekt se konal v pronajatém kempu, ubytování jsme byli v chatkách po 3-4 lidech, kde jsme měli všechno co jsme potřebovali. Aktivity, jídlo a večerní zábava probíhaly v prostorné hlavní budově rozdělené na 2 části.

Po příjezdovém dnu následoval den plný seznamovacích her, teambuildingových aktivit a prezentací o našich zemích a organizacích. Následující 3 dny jsme plně věnovali tréninku plánování projektů z různých odvětví, které jsme si sami vymysleli, metodou Dragon Dreaming, která spočívá v komplexním rozplánování celkového postupu do detailů a zamyšlení se nad každým jednotlivým krokem, který vede k našemu cíli. Myslím, že to byla poučná zkušenost do našich budoucích aktivit při přípravě akcí a projektů (nejen) pro mládež. Já osobně jsem pracoval nad projektem komunitního centra a bylo zajímavé si uvědomit na co vše je třeba myslet a jak jednotlivě postupovat. Líbilo se mi také, že z každé země přijeli pouze 2 účastníci a národnostní skladba tak byla velmi rozmanitá a lidé byli také zároveň nuceni družit se s jinými týmy a mluvit anglicky.

Poslední 2 dny už byly spíše odpočinkové a výletové. Navštívili jsme okolní hory, jeskyni a večer jsme si skvěle zatančili ve vesnici na hudební akci pořádané při příležitosti evropského sjezdu záchranářských sborů, které pracují právě v jeskyních, nechyběla ani parta z Moravského krasu. Poslední den byl vyhrazen celodennímu výletu do Bilbaa, kam odjela většina výpravy. Já jsem však již Bilbao navštívil a proto jsem spolu s Petrou a italským a litevským týmem odjel do městečka Laredo, kde jsme šli do přírody na túru, kousek naší trasy vedl i přes legendární Camino de Santiago.

Celkově jsem si projekt moc užil, poznal spoustu nových lidí z celé Evropy, z nichž mě mnozí inspirovali. Prostředí bylo nádherné a spolupráce s hlavní organizátorkou Guadaloupe také. Moc děkuji BE INTERNATIONAL za příležitost a budu se těšit na nějakém dalším projektu zase příště!